Star Wars (Panini)

 

Star.Wars.Panini

Tekenaar: Cassaday John
Scenarist: Aaron Jason
Uitgever: Sanoma

Het is zo ver, de nieuwste Star Wars-film loopt in de cinema en het ziet ernaar uit dat die wereldwijd potten zal breken. Episode VII: The Force Awakens is de voorbode voor een jaarlijkse stroom films waarbij we al zeker tot 2020 gebeiteld zitten. Behalve de twee bijkomende sequels (Episode VIII in 2017 en IX in 2019) komen er ook nog Anthology-films in 2016 (Rogue One, over een groep ex-soldaten die de plannen van de Death Star willen stelen), 2018 (over de jonge Han Solo) en 2020 (over premiejager Boba Fett). Waar we het voorbije jaar reikhalzend naar uitkeken om in een multiplex te gaan bekijken, was op papier al langer aan de gang met officiële verstrippingen van bestaande verhalen en nieuwe vertellingen in een almaar uitdeinend universum spin-offs. Van de twee nieuwste reeksen Skywalker Slaat Toe en Darth Vader strekt het tot aanbeveling om met Skywalker te beginnen.

Deze cyclus speelt zich net na Star Wars: A New Hope af (het wordt druk in dit tijdperk). De Death Star is vernietigd, maar het keizerrijk is daarom nog niet op de knieën gedwongen. Luke, Han, Chewie, Leia en de rest van onze rebellenvriendjes hebben het nu gemunt op de grootste wapenfabriek van het keizerrijk. Makkelijker gezegd dan gedaan. De arbeiders blijken slaven te zijn waardoor de rebellen een bijkomende reddingsoperatie wacht terwijl Darth Vader poolshoogte komt nemen. Het komt tot een lightsabergevecht tussen Luke en Vader, maar Luke is nog niet de volgroeide Jedi die we uit de vervolgfilms kennen. Het gaat er heet aan toe in en rond de fabriek.

Dit is een prima toevoeging op de befaamde ruimtesaga waarin de nadruk helemaal op actie ligt. De rol van C-3PO zorgt voor een komische noot, Chewbacca moet een belangrijke beslissing nemen en Darth Vader bewijst nog maar eens waarom hij een van de gemeenste schurken is die ooit door iemand is bedacht. Het realisme van John Cassaday is schools, temeer omdat de acteurs uit de film waarheidsgetrouw zijn getekend. We hebben te veel de indruk dat hij foto’s of videobeelden heeft nagetekend. Gelukkig is er nog zijn eigen inbreng om te flirten met dynamische perspectieven, een filmische decoupage en andere effecten die overtuigend op papier pakken. Van zowel John Cassaday als Jason Aaron zagen we de voorbije maanden comicreeksen in vertaling verschijnen bij Standaard Uitgeverij / Marvel, zijnde het door Cassaday getekende Uncanny Avengers en het door Aaron geschreven Thor – God of Thunder. En die vielen allebei in meer dan goede aarde. Dark Dragon Books brengt het vervolg van deze cyclus in korte tijd uit. Al goed want er staan nog meer van dergelijke spin-offs in de gang te wachten.

___________________________

___________________________

___________________________