Sinbad

 

sinbad

Tekenaar: Alary Pierre
Scenarist: Alwett Audrey, Pelinq Christophe
Uitgever : L.

Arleston is een van de meest gerecenseerde auteurs hier op stripinfo.be de laatste maanden. Dit is zeker niet gek als je nagaat hoeveel saga’s hij gelijktijdig lopen heeft. Uitgeverij L heeft er dan ook goed aan gedaan om een groot deel van deze reeksen (opnieuw) uit te brengen. De figuur SinBad is een inspiratie voor velen. Er zijn ongelooflijk veel avonturen geschreven, verfilmd en verstript. Wat ze allemaal als leidraad hebben, is dat de avonturen zich afspelen tijdens het hoogtepunt van de Perzische maatschappij: het Abbasid Kalifaat.”

Pierre Alary was een animator bij Disney die nu zijn tekenpotlood opneemt om dit werk op papier te toveren. En je ziet waar hij zijn opleiding heeft genoten. Je merkt het niet op het eerste gezicht, maar als je meer gaat opletten op de details van de afwerking en de schetsen die hij maakt, wordt het je duidelijk. Disney, zonder meer de stijl uit Keizer Kuzco of Tarzan, maar dan met meer details en diepte dan een animatiefilm en vooral, getekend voor een iets ouder publiek. Ik hou wel van deze stijl en laat me dan ook zonder problemen meevoeren in de wereld die hij creëert.

De held in dit verhaal wordt door Arleston op pad gestuurd om op zoek te gaan naar zijn echte afkomst. Zijn ouders kent hij niet, maar vormen toch zijn houvast in zijn queeste die hem in aanraking brengt met tovenaressen, vreemde wezens en een zeer boosaardige Djinn.
SinBad is lichte kost. Geen moeilijk te volgen verhaal, magie, enkele zeer uitdagende slechteriken en wat vrouwelijk moois… Hé, heb ik het nu over een van de Lanfeust – saga’s of Ythaq…? Neen, toch niet, maar je krijgt echt het gevoel alsof je dit al eens gelezen hebt in een andere setting of ander universum. En daar wringt het schoentje. Het is niet echt origineel… er is al veel gemaakt in dezelfde sfeer door anderen en toch heeft het verhaal genoeg in huis om je deze strip ook te doen kopen. Het is een avontuur in een oosterse wereld, dat weliswaar de typische regels van Arleston volgt, maar daar is hij dan ook goed in.

Ben je een Arleston – fan of hou je van fantasy met een oosters tintje, dan kan je deze strip niet laten liggen. Ben je zoals ik echter, iemand die al heel wat van Arleston gelezen heeft en iets originelers verwacht had, dan kom je een beetje bedrogen uit. 7/10.

___________________________

___________________________

___________________________