Redemption

 

Redemption

Tekenaar: Farkas Lajos
Scenarist: Tackian Nicolas
Uitgeverij: Dark Dragon Books

“Ik ga vanaf nu andere avonturen beleven, maar de wereld van het beeldverhaal blijft altijd in mijn hart. Dit album is de mooiste manier om afscheid te nemen” lezen we in Nicolas Tackians dankwoord van deel 2. Twaalf jaar na zijn eerste ondertekende contract bij Soleil neemt de scenarist dus afscheid van de sector. In vertaling verschenen enkel de financiële thriller Black Bank en De Orde van de Kling. Hij heeft in elk geval gelijk, Redemption is van dat lot zijn beste productie.

Een monnik komt in het Franse graafschap Rouergue in 1189 zieltjes ronselen om deel te nemen aan de derde kruistocht. Wie weigert, wordt op zijn best bedreigd, op zijn slechts met zijn familie vermoord. Het uitroeien van de Katharen is een mooi meegenomen bijbedoeling. Weigeraars zijn dus Katharen, makkelijk beslist. Zijn huurlingen, een bende ploerten, helpen hem zijn ‘argumenten’ kracht bij te zetten, ’t is te zeggen door te plunderen, te verkrachten, te doden en te verbranden. Hele dorpen worden zo in de as gelegd. Een boerenjongen verzamelt het geld van zijn dorpsgenoten om Adhemar van Montfort, een veteraan uit een vroegere kruistocht, in te huren om zijn dorp te redden. Dat ziet de veteraan uiteindelijk wel zitten want hij zit met een trauma, met wroeging, voor de schanddaden die hij zelf beging. Hij spreekt twee andere veteranen aan. Hij krijgt ook te maken met Tancredus Delaridelle, de leenheer van de streek, Adhemars vroegere overste tijdens de kruistochten die niet staat te popelen om daar opnieuw aan deel te nemen. Vergis je niet, Tancredus is niet de clichématige boeman die als een dictator over zijn gepeupel heerst. Hij heeft zelf te kampen met het discours van de monnik. In elk geval kunnen we van één iets zeker zijn: Adhemar krijgt zijn verlossing, zijn redemption.

De sombere inkleuring geeft perfect de toon aan van een vermoeiende periode in de dark ages, de middeleeuwen. Van deze vertelling word je niet vrolijk. Van de onvertaalde pagina 47 in deel 1 ook niet, maar die wordt nog voor je bezorgd in je stripwinkel of je kan ‘m ook hier downloaden. Laat het een eerlijk oordeel over dit tweeluik niet in de weg staan. Het realisme van de Hongaarse tekenaar Lajos Farkas is voorbeeldig, de gevechtsscènes hebben een illustratieve kracht van jewelste terwijl Tackian de mens in de maliënkolder de nodige aandacht geeft en niet uitsluitend voor zwart-wittegenstellingen kiest. Laat Redemption niet onder je radar passeren!

___________________________

___________________________

___________________________