Rampokan

 

Rampokan

Tekenaar: Dongen Peter van
Scenarist: Dongen Peter van
Uitgever : Avant

Een monumentale roman over het verlies van identiteit en tempo doelde. Johan Knevel, soldaat en vrijwilliger, wordt verscheurd door schuldgevoel en zijn intense verlangen naar het verloren Paradij s en zijn baboe. Het is 1946, Nederlands – Indië (nog even) en de Tijger is los…

De uitgave ‘Java’ vormt het eerste deel van het historische tweeluik ‘Rampokan’, waarin in stripvorm het ontstaan van de Republiek Indonesie en de wijze waarop Nederlands-Indie zich na drie eeuwen van Nederland wist los te maken na de Tweede Wereldoorlog. Het vaak pijnlijk historisch gedocumenteerde album is dan ook gericht op oudere lezers. Bij de inmiddels liefst verzwegen politionele acties keert de op Celebes geboren Nederlander Johan Knevel, na zijn studietijd in Nederland terug als militair in het land van zijn jeugd. Hij steunt het koloniale recht op Nederlands-Indie, maar in het complexe, veelgelaagde verhaal treedt een persoonsverwisseling op tussen hem en de communist Erik Verhagen, die achter de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd staat. Dit album geeft daardoor een verrassend en intrigerend inzicht.

Rampokan Celebes is het tweede en laatste deel van een historische en psychologische roman over verlies van verleden en identiteit. De vertelling staat in het teken van het traditionele Javaanse Tijgergevecht, de Rampokan, dat aan het einde van de vastenmaand werd gehouden. Wee het land als de tijgers of panters, symbolen van het kwaad en de Nederlandse overheerser, wisten te ontsnappen. Nu zaaien ze dood en verderf in de kampongs van wat nog heel even Nederlands-Indië is.

Historisch bronnen- en beeldonderzoek kostte Van Dongen vele jaren en het onderzoek ging door tot het tekenen van de laatste pagina’s van dit laatste deel. Het was altijd zijn bedoeling het slotakkoord van de Nederlands-Indische geschiedenis zo nauwkeurig mogelijk te reconstrueren. Van Dongen gaat met veel precisie te werk en is perfectionistisch in het tekenen van zijn verhaal. Zo heeft hij voor de herdruk van Rampokan-Java nog vele details herzien; strijders die hij zonder baarden had getekend kregen een baard, omdat ze volgens de overlevering baarden moesten hebben, en een traimrail voor een bioscoop die pas een aantal jaren na de tijd waarin het verhaal speelt werd gelegd, verdween in de herziene editie.

Met Celebes voltooid Peter van Dongen een unieke roman en een uniek strip.

In het historische tweeluik ‘Rampokan’ worden in stripvorm het ontstaan van de Republiek Indonesie en de wijze waarop Nederlands-Indie zich na drie eeuwen van Nederland wist los te maken na de Tweede Wereldoorlog, beschreven. Het vaak pijnlijk, historisch gedocumenteerde album is dan ook gericht op volwassen lezers. Tijdens de verzwegen politionele acties keert de op Celebes geboren Nederlander Johan Knevel na zijn studie in Nederland terug als militair in het land van zijn jeugd, op zoek naar zijn verleden. Hij steunt het koloniale recht op Nederlands-Indie, maar in het complexe, veelgelaagde verhaal treedt een persoonsverwisseling op tussen hem en de communist Erik Verhagen, die achter de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd staat. Dit album geeft daardoor een verrassend en intrigerend inzicht. Deze klassiek vormgegeven, maar dynamisch getekende strip is inhoudelijk en visueel gebaseerd op grondige documentatie en legt zonder oppervlakkige wetenswaardigheden pijnlijke zaken bloot. Vergeleken met het overige aanbod van stripverhalen vormt dit boek een inhoudelijk en artistiek hoogtepunt dat de aanduiding strip ver overstijgt.

___________________________

___________________________

___________________________