Olivier Varese

 

Olivier.Varese

Tekenaar: Marini Enrico
Scenarist: Smolderen Thierry
Uitgever : Silvester

Zakkenloper en Blasius, Nahomi, Aymone, De Fantastische Rondvaart,… Of je nu Bernard Hislaire, Crisse, Renaud of Grzegorz Rosinski heet, debuteren moet je toch eens. En dat geldt evenzeer voor Enrico Marini. Meer dan twintig jaar geleden, op zijn 21ste, rolde zijn eerste Olivier Varèse van de persen. Olivier is de Jerome K Jerome Bloks onder de Zwitserse journalisten. Onhandig, wat laf, slim, maar toch amusant. Het eerste deel, De Duif op het Rode Plein, kon je dan ook het best omschrijven als sympathiek. Nu zeven (!) jaar later, besluit uitgeverij Silvester de draad alsnog weer op te pikken.

Olivier Varèse bevindt zich nu op het Tiananmenplein op de vooravond van het neerslaan van de studentenopstand. Een mysterieuze Japanse redt hem uit de handen van het leger en dropt hem op een verlaten plaats. Het enige wat hij moet doen, is foto’s nemen van wat er straks gaat gebeuren. Verdwaasd kijkt de journalist mevrouw Kokonino aan. Zijn verbazing wordt nog groter als hij verneemt dat er straks honderden studenten geëxecuteerd zullen worden. Walgend haalt hij zijn eerste scoop binnen… Eenmaal terug in Génève gaan de poppen aan het dansen. Varèse was vergeten een filmpje in zijn camera te stoppen en kan zijn verhaal niet bewijzen. En ook de schatrijke Kokonino had foto’s verwacht en geëist. Een dubbele domper.

De serie is duidelijk gegroeid sinds het Russische avontuur. Het personage van de klunzige antiheld is nog steeds geen blijver, maar de intrede van scenarist Thierry Smolderen doet de reeks duidelijk goed. Dit is een goed geschreven actieverhaal en opent de deuren naar het onderschatte Gipsy, eveneens van scenarist Smolderen. Ook Marini geeft van jetje. Zijn karikaturale stijl is nog steeds zwaar beïnvloed door Katsuhiro Otomo, de auteur van de übermanga Akira, maar de bladspiegels tonen al de eerste sporen van zijn latere klasse.

Essentieel is deze Olivier Varèse niet. Gezellig, grappig en sympathiek wel. Dit is een ideaal, zomers tussendoortje. Daarom is het ook zo jammer dat de uitgever het slotdeel van dit tweeluik niet tezelfdertijd heeft uitgebracht. Een gemiste kans voor deze fijne jeugdzonde.

___________________________

___________________________

___________________________