Niourk strips

Ogenblikje...

Niourk

Niourk Strips van:

Tekenaar: Vatine Olivier
Scenarist: Pairault Pierre
Uitgever: Dark Dragon Books

We zijn enkele eeuwen verder op onze aardkloot, en we zijn onze wereld nog steeds naar de vaantjes aan het helpen. Ook nu nog wordt er radioactief afval in de oceanen gedumpt. Maar we zijn gelukkig geen 1957 meer. Vandaag hebben we gigantische, gemuteerde octopussen gekweekt en opgeleid die ons helpen de vatten te stockeren. Toch leuk hoe zo’n immens dier de mens kan helpen! Eeuwen later is de ooit superieure mens na een nucleaire ramp afgegleden tot een oermens. Schaarse overlevenden proberen zich aan te sluiten bij de sterkste stammen. En zo gebeurt het dat een zwart kind ronddoolt bij de stam van Thoz. Als de oude tovenaar van de groep het vervloekte kind ter dood veroordeelt, vlucht de jongen naar Niourk, de stad van de goden.

De Franse sf-klassieker Niourk was een van de bestsellers van eind jaren 1950. De hele wereld droeg toen de auteur, de Fransman Stefan Wul, op handen. Ondermeer de 3M’s, Mœbius, Jean-Claude Mezières (Ravian) en Hayao Miyazaki (Nausicäa) haalden nadien flink wat mosterd uit Wuls œuvre. De vijftigste verjaardag van dit boek was voor de Franse uitgeverij Ankama dan ook de aanleiding om ’s mans werk terug onder de aandacht te brengen. Al vlug schaarden mooie namen zoals Olivier Vatine, Valérie Mangin, Jean David Morvan, Denis Lapière, Mathieu Reynès, Yann en Alberto Varanda zich achter het project.

Eerlijkheidshalve zei de naam Stefan Wul en diens werk Niourk ons helemaal nietss — je mag ons nu stenigen. Maar net dat bood ons de kans om de strip op zijn actuele waarde te beoordelen. En Niourk, New York dus, moet inderdaad een echte klassieker (geweest) zijn in het postapocalyptische genre. Zelden hebben we een verhaal gelezen waarin we zoveel ideeën tot hele verhaallijnen herkennen in andere strips of films. Dat maakt dat de strip wat lijdt onder een déjà vu- en lu-gevoel. Tekenaar en scenarist Vatine trekt zich daar gelukkig geen bal van aan. Hij heeft er overduidelijk zin in en roept in zijn platen het waw-gevoel weer op dat we hadden bij zijn bijdrage aan Aquablue. Zonder zwanzen is dit Vatines beste werk sinds jaren.

Niourk is een beloftevolle start van een mooi uitgeven collectie rond een pionier in het sf–genre. Laat ze maar komen!

————————————————-

————————————————-

Niourk Albums

Niourk – 01 – Het Zwarte Kind
Niourk – 02 – De Stad
Niourk – 03 – Alpha

————————————————-

Stripverhalen

Niourk

Let op : U download dus wel degelijk GEEN strips maar een nzb bestand. Een nzb bestand is vergelijkbaar met een torrent bestand. Om met dit nzb bestand de Niourk stripverhalen te kunnen downloaden hebt U een usenet reader nodig. Als dit Chinees voor U is, lees dan even DIT waar het uitgebreid beschreven staat. Door nzb bestanden te downloaden verklaart U op eer dat U gerechtigd bent op een digitale kopie van deze strips.

————————————————-

U verklaart akkoord te gaan met onze privacy bepalingen. Het copyright van de stripbesprekingen berust bij derde site's, zoals Bol, Wikipedia, De Stripspeciaalzaak etc.