Jeruzalem

 

Jeruzalem

Tekenaar: Delisle Guy
Scenarist: Delisle Guy
Uitgeverij: De Bezige Bij, Oog & Blik

Wat is de overeenkomst tussen de Chinese industriestad Shenzhen, de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, het Aziatische land Birma en de heilige stad Jeruzalem? De Canadese striptekenaar Guy Delisle heeft er gewoond en zijn belevenissen zijn verschenen in vier uitstekende stripromans. Jeruzalem is voorlopig het laatste van zijn hand. Delisle heeft jarenlang gewerkt voor verschillende Europese animatiestudio’s die ook vestigingen hadden in China en Noord-Korea. Zijn vrouw werkte voor de Franse tak van Artsen zonder Grenzen. Behalve in Birma is zij ook een jaar lang gestationeerd geweest in Jeruzalem. Tijdens dat jaar zorgde Delisle voor de kinderen en maakte aantekeningen en schetsen van het dagelijkse leven van een expatfamilie in het heilige land. En juist dat maakt dit album zo speciaal.

Het verhaal begint en eindigt met de aankomst en vertrek van de familie in Jeruzalem. Zij worden gehuisvest in een appartementencomplex in een islamitische wijk van oost-Jeruzalem. Steeds beter leert Delisle deze fascinerende stad met haar verschillende bewonersgroepen kennen. Hij laat een kant zien van Israël die de meeste mensen nooit zullen zien. Die van wegblokkades, checkpoints, de muur, Hebron, Ramallah en de kolonisten. Maar ook de wereldberoemde Klaagmuur, de tempel met het gouden dak en de kerk van Christus de Verlosser komen aan bod. Dit alles maakt deel uit van het dagelijkse leven, iets wat wij ons in West-Europa niet kunnen voorstellen. Het knappe van dit verhaal is dat Delisle het op een manier vertelt zonder een oordeel te geven. Als je ooit in Israël bent geweest, zal je heel veel zaken herkennen. Voor mensen die er nog nooit zijn geweest, is het een ideale manier om er kennis mee te maken. Je leert het land, de geschiedenis en de beweegredenen van haar inwoners veel beter kennen op een manier die helaas maar zelden voorkomt.

Delisle is er met zijn minimalistische tekenstijl in geslaagd om een absoluut meesterwerk te maken. Dit album heeft terecht de hoofdprijs op het stripfestival van Angoulême gewonnen. Wat ons betreft is het een van de beste reisstripverhalen die ooit zijn gemaakt. Het verdient een eervolle plek in onze rijkgevulde boekenkast. Een plek waar we het vaak vanaf zullen halen om uit te lenen of om te herlezen.

___________________________

___________________________