Het Eiland Van De Wroeging

 

Het.Eiland.Van .De .Wroeging

Tekenaar: Morice Sébastien
Scenarist: Quella-Guyot Didier
Uitgeverij: Saga

September 1958, een overstroming in de Cevennes. Dokter Jean raakt geïsoleerd in het huis van zijn ‘vader’, dat een eiland geworden is in het kolkende water. De twee mannen praten, eten, praten, drinken en praten. Over eilanden, boeken over eilanden*, over moeders die geen moeder blijken te zijn en over bagno’s. In de gevangenissen van de Franse overzeese gebieden Indochina, Guyana en Algerije, waar onwillige en communistische elementen opgeborgen werden, was Jean dokter, op de vlucht voor zijn verleden. Jean leert van vader zijn ware afkomst kennen en besluit de reden voor zijn gereis onder ogen te zien. Waar anders dan op een eiland, Corsica, gebeurt dat dan ook? Want ook hij leert: geen mens is een eiland.

Zoals in hun vorige vertaalde werken, De Soldaat en de Negerin en De Post- en Liefdebezorger, nemen de auteurs hun tijd om de hoofdpersonages bloot te geven aan de lezer. Gaandeweg, met het ene puzzelstukje na het andere, met steeds oudere flashbacks, krijgt de geduldige lezer een groeiend inzicht in hun verhoudingen. Zoals wel vaker in de boeken van deze auteurs gooien externe omstandigheden, zoals oorlog, de stukjes flink door elkaar. Ook hier is het aan de lezer om een en ander te verbinden. Zowel de plotse biecht van Jeans vader als de reden voor Jeans vlucht komen toch een beetje geforceerd over. Maar ja, wat moet een mens anders, geïsoleerd op een eiland of in een gevangenis in de kolonies?

Wat betreft zacht kleur- en lichtgebruik is Sébastien Morice een van de meest fijnzinnige tekenaars van het moment. Zijn spel van schaduwen en tinten zijn een genot om te bekijken. De kracht van de natuur speelt dan ook een prominente rol in zijn tekenwerk. Dat leent zich perfect bij de vrij langdradige vertelmanier van Didier Quella-Guyot. Lezers die het liever wat vooruit zien gaan, ergeren zich misschien aan zijn omslachtige verhalen. Lezers die de tijd willen nemen voor een eerder literaire vertelling met een beetje diepgang snoepen er echter van.

* In de Cevennes is R.L. Stevenson nooit ver weg, de auteur van een reisboek door de Zuid-Franse streek en een van de bekendste eilandboeken: Schateiland.

___________________________

___________________________