Het Bronzen Tijdperk

 

Het.Bronzen.Tijdperk

Tekenaar: Shanower Eric
Scenarist: Shanower Eric
Uitgeverij: Saga

Het is ongehoord, ja zelfs een epische prestatie dat een uitgeverij in barre tijden de beslissing heeft genomen om in zee te gaan met Het Bronzen Tijdperk, een strip die op het eerste zicht niets aantrekkelijks heeft om verkocht te raken. Niet alleen is dit album volledig in zwart-wit, zijn de pagina’s overstelpt met hele lappen klein gedrukte tekst en is er ook nauwelijks een commercieel streepje bloot of gratuit geweld te zien. En om de twijfelende lezer helemaal weg te krijgen, is dat alles omhuld in een spuuglelijke cover… Voilà, weeral een uitgeverij die een reeks voortijdig zal stopzetten, of toch niet?

Beste lezer, lees door! We zijn zelf ENORME fans van deze werkelijk sublieme reeks waarvan in het Engels al drie delen verschenen (elke Engelse bundel wordt in het Nederlands opgesplitst in twee aparte uitgaven) onder de titel Age of Bronze. Bovendien heeft Eric Shanower, tekenaar en scenarist van dit meesterwerk, ook al twee Eisner Awards gekregen!

Met Het Bronzen Tijdperk geeft Shanower zijn eigen versie van de Trojaanse Oorlog, de moeder van alle oorlogen. Geen Brad Pitts in sandalen of rondborstige Helena’s deze keer, maar zoals het historisch was en zonder compromissen! En Shanower heeft zeer grondig werk geleverd: niet alleen heeft hij alle verhalen rond de Trojaanse Oorlog, de zogenaamde Trojaanse Sagencyclus, in zijn reeks verwerkt, maar ook elementen uit tragedies en andere Griekse teksten mee opgenomen. Dat uitgebreide Griekse slaatje heeft hij bovendien overgoten met de nieuwste archeologische inzichten. Dit houdt in dat de Griekse en Trojaanse helden geen wapens dragen uit het klassieke tijdperk (vijfde eeuw vor Christus), maar er door en door Myceens (dertiende eeuw voor Christus) uitzien. Aldus doet Shanower recht aan de ‘echte’ Trojaanse Oorlog, die zich misschien wel afspeelde in de dertiende eeuw voor Christusen waar niet goden een rol speelden, maar mensen met hun eigen verlangens en ambities. Wie Shanower niet gelooft, moet zijn uitgebreide bibliografie er maar eens op naslaan.

Dit is een strip voor meerwaardezoekers, voor mensen die echt iets willen bijleren, voor mensen met een oprecht hart voor geschiedenis en cultuur. Het kan ook een strip zijn voor mensen die nog steeds twijfelen over de meerwaarde van het beeldverhaal en hierdoor definitief overtuigd kunnen worden. Aan al de rest: geef dit eens een kans, wil je?

___________________________

___________________________

___________________________