Gilles de Geus

 

gilles.de.geus

Tekenaar: Kolk Hanco
Scenarist: Kolk Hanco, Wit Peter de
Uitgever : Silvester

Gilles de Geus is een Nederlandse stripreeks gemaakt door Hanco Kolk en Peter de Wit. De strip Gilles de Geus heeft net als Asterix en Lucky Luke een gelaagdheid in de vorm van een dubbele bodem, door de vele verwijzingen naar de werkelijkheid.

In 1982 kwam Hanco Kolk bij het stripblad Eppo werken en ontwikkelde de strip Gilles de Geus bij het blad.

De strip begon als een reeks korte verhalen, waarin Gilles een struikrover is die zich ophoudt in een oude molen in de buurt van de stad Dubbeldam, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Van hieruit berooft hij argeloze voorbijgangers en krijgt het regelmatig aan de stok met drie niet al te snuggere Spaanse militairen. Alle verhalen die in het blad voorkwamen werden opnieuw uitgebracht in de albums De Spaanse Furie en De Struikrover. Aanvankelijk speelden de verhalen zich precies 400 jaar voor de publicatiedatum af (1583 – 1585).

Nadat Peter de Wit het schrijverswerk overnam, sloeg de strip een andere weg in, beginnend met het album Storm over Dubbeldam. De verhalen werden langer en Gilles verliet zijn gebruikelijke omgeving om zich aan te sluiten bij een groep Geuzen die zich onder leiding van Willem van Oranje verzetten ze zich tegen de Spaanse bezetters en hun wrede aanvoerder, de hertog van Alva. In de verhalen komt Gilles nogal al eens klungelig over, maar omdat de andere personages in de strips ook niet hoogdravend zijn, is hij ze vaak te slim af. Ook de tijd waarin de strip speelt veranderde hiermee. Gilles raakt in deze nieuwe verhalen regelmaltig betrokken bij historische gebeurtenissen van vóór 1583.

Hoewel de verhalen zich afspelen rond 1575 (Lumey stierf in 1578, Alva in 1582, Willem van Oranje in 1584) bevat de serie veel verwijzingen naar gebeurtenissen van latere datum. Zo heeft de stad Smeerenburg uit het derde deel werkelijk bestaan, maar werd pas opgericht in 1614. Het schip de Batavia uit het gelijknamige album werd gebouwd in 1627 – 1628.

De verhaallijnen en personages uit de serie (zoals Admiraal Lumeij en Gilles zelf) ontwikkelen zich gedurende de loop van de serie qua volwassenheid en realisme. De grimmige verhaallijn van het album De Batavia is hiervan het beste voorbeeld. Humor en vrolijk absurdisme blijven echter altijd de boventoon voeren.

___________________________

___________________________

___________________________