Een Ster Van Zwart Katoen strips

Ogenblikje...
Een Ster Van Zwart Katoen

Een Ster Van Zwart Katoen Strips van:

Tekenaar: Cuzor Steve
Scenarist: Sente Yves
Uitgeverij: Dupuis

“Ik zweer het echt, Mrs. Betsy, ook zwarte sterren schitteren.” Een beladen zin waarmee Angela Brown uiting geeft aan haar verdriet. Haar werkgeefster Betty Ross staat op dat moment op het punt om de eerste Amerikaanse vlag af te werken. Een nieuw symbool van de Amerikaanse ontvoogding uit het Britse gezag. Met één zeldzame daad van publieke ongehoorzaamheid wil Angela Brown op haar manier haar familie eren: ze verbergt een zwarte ster in die Amerikaanse oervlag. Generaties later, in volle Tweede Wereldoorlog, krijgt haar nazaat en geschiedenisstudente Johanna Bolton die gewaagde daad te lezen. Wordt dit de kans voor ‘zwart Amerika’ om aan te tonen dat zij eigenlijk altijd al een plaats in de geschiedenis van hun land verdienden? Soldaat Colin Bolton, de broer van Johanna, wil zijn eigen lot met dat van de vlag verbinden en de vlag terughalen uit bezet gebied. Behoorlijk cynisch verwoordt hij: “ik eis het recht om zoals iedere militair neergeschoten te worden”.

Een Ster van Zwart Katoen verbindt twee generaties van dezelfde familie in hun strijd om (verbeterde) burgerrechten. Een strijd die ze aanvankelijk voeren voor zichzelf, maar geleidelijk ook voor hun hele gemeenschap. Yves Sente koos ervoor om het gegeven van rassendiscriminatie te mixen met een zoektocht door het MFAA* en dat werkt wonderwel. Voor de filmliefhebbers, dat is alsof je George Clooneys The Monuments Men zou vermengen met Rachid Boucharebs Indigènes (Days of Glory), maar dan wel veel beter. Waar Sente zich, voornamelijk in de reeksen die hij overnam, weleens vastrijdt in ingewikkelde nevenplotjes, toont hij hier dat hij zich met een volledig blanco blad beter uit de slag trekt. Een juiste verdeling in hoofdstukken (met dubbele epiloog), scherpe dialogen, maar vooral de veelzeggende stiltes maken dit album tot een uitstekende aanwinst voor de collectie Vrije Vlucht. Die stiltes worden immers machtig veruiterlijkt door Steve Cuzor. Zijn tekeningen bevatten zo mogelijk nog meer sfeer dan destijds bij zijn O’Boys… met minder kleuren. Beter zag je ‘m nog niet, die Cuzor!

* Monuments, Fine Arts, and Archives: een geallieerde militaire eenheid die tijdens de Tweede Wereldoorlog gestolen erfgoed moest opsporen en terughalen.

Een Ster Van Zwart Katoen – 01 – Een Ster Van Zwart Katoen

————————————————-

Stripverhalen

Een Ster Van Zwart Katoen

Let op : U download dus wel degelijk GEEN strips maar een nzb bestand. Een nzb bestand is vergelijkbaar met een torrent bestand. Om met dit nzb bestand de Een Ster Van Zwart Katoen stripverhalen te kunnen downloaden hebt U een usenet reader nodig. Als dit Chinees voor U is, lees dan even DIT waar het uitgebreid beschreven staat. Door nzb bestanden te downloaden verklaart U op eer dat U gerechtigd bent op een digitale kopie van deze strips.

————————————————-

U verklaart akkoord te gaan met onze privacy bepalingen. Het copyright van de stripbesprekingen berust bij derde site's, zoals Bol, Wikipedia, De Stripspeciaalzaak etc.