Durandal

 

Durandal

Tekenaar: Lemercier Gwendal
Scenarist: Jarry Nicolas
Uitgever: Daedalus

Het laatste kwart van de achtste eeuw. Karel de Grote timmert stevig aan zijn toekomstige rijk. De koning der Franken heeft echter nog een lange weg af te leggen. De Vikingen stichten moord en verderf langs de Frankische kusten en verlammen daarmee het leven van de kustbewoners. Verder bestaat er binnen het Frankische rijk ook nog steeds grote verdeeldheid. Het Mark Bretagne wordt geleid door de onpopulaire graaf Willem, neef van Karel de Grote. Wanneer de opstandige buren van Cornouaille (een streek die niet onderworpen was aan de Franken) steeds driestere acties ondernemen tegen de Franken en hierdoor haast geen weerstand aan de Vikingen meer geboden kan worden, is de maat echter voor iedereen vol. Er moet voor eens en voor altijd afgerekend worden met de opstandelingen. Willem vormt een coalitie met zijn buren en trekt ten strijde. Willems zoon, ridder Roelant, wil zijn steentje bijdragen in de strijd, maar moet het stellen zonder het legendarische zwaard dat zijn voorvaderen de meest heroïsche overwinningen geschonken heeft… Durandal. Het zwaard bevindt zich in IJsland waar het wordt bewaard door dame Edda. Deze laatste zal echter spoedig van zich laten spreken.

Door voor de overbekende ridder Roelant te kiezen (de man van het Roelantslied) wordt een frisse wind door het genre geblazen. Buiten De Kluizenaar van Ronceval uit De Rode Ridder-reeks kunnen we zo niet meteen op een andere stripversie komen. Roelant is in dit eerste deel nog niet de held van het Frankische rijk. Integendeel, scenarist Nicolas Jarry toont ons een jong en onstuimig heethoofd dat wel de vechtlust, maar niet de innerlijke rust bezit om zich boven de massa te verheffen. Toch verlangt hij hevig naar zijn Excalibur, oeps, Durandal. Dit eerste deel is een noodzakelijke inleiding tot de situatie binnen het Mark Bretagne op dit ogenblik van de geschiedenis. Durandal wordt er daarom niet eenvoudiger op. Gelukkig werd een kleine epiloog opgenomen in de strip, wat het geheel toch een stuk overzichtelijker maakt. Wat resteert, is een goed uitgebouwd en beestig interessant verhaal. De dreiging van de Vikingen krijgt een centrale plaats in dit eerste deel. Beter nog, het zwaard Durandal zorgt voor de inmenging van een stevige Noorse fantasysaus. Jawel, Noorse mythologie in een sterke historische strip. Van verveling is geen sprake!

Gwendal Lemercier zorgde op diverse fora al voor Wow-kreten met zijn tekenwerk voor de reeks Le Crépuscule des Dieux. Onze wens om dit vertaald te zien, is ingewilligd want de vertaalrechten zijn verkocht. In tussentijd gebiedt de eerlijkheid ons te stellen dat Lemerciers tekeningen in Durandal zowaar nog verbluffender zijn.

___________________________

___________________________

___________________________