De Vijfde Beatle strips

Ogenblikje...
De Vijfde Beatle

De Vijfde Beatle Strips van:

Tekenaar: Baker Kyle, Robinson Andrew
Scenarist: Tiwary Vivek J.
Uitgeverij: RW

Dit moest met overtuigende argumenten afkomen nadat we in 2013 al Jaron Beekes’ prima portret in stripvorm van Brian Epstein, de invloedrijke manager van The Beatles, hadden gelezen. Een Eisner en twee Harvey’s, gerenommeerde prijzen in de comicindustrie, in de trofeeënkast en een op stapel staande verfilming leken ons alvast bemoedigende troeven. Maar zoals altijd is the proof of the pudding in the eating… En of het ons gesmaakt heeft!

Vooreerst getuigen de prachtige tekeningen van Andrew C. Robinson van een investering in tijd, moeite en inspanning om er een aantrekkelijk boek van te maken dat kan nazinderen. De gestroomlijnde tekenstijl capteert de personages in die mate dat ze karikaturale allures krijgen. Zonder denigrerend te willen zijn — wel integendeel! — komen ze over als figuurtjes die een luchtige ondertoon herbergen. Het is een stilistische overdrijving van de werkelijkheid zodat De Vijfde Beatle meer leest als een vertelling dan als een droge weergave van de werkelijkheid. Een spilfiguur in dat spelletje is Epsteins fictieve assistente Moxie wier rol gaandeweg klaarheid schept.

Applaus is er in dat opzicht beslist ook voor theater-, film- en tv-producent Vivek J. Tiwary die met De Vijfde Beatle als stripscenarist debuteert… en hoe! Hij weet op een geloofwaardige manier door te dringen in de ziel van Epstein, maar het blijft wel een werk van fictie. Het brengen van een goed verhaal primeert voor hem boven het keurslijf van een biografie. De Beatles zijn hierin slechts figuranten over wie niet al te veel wordt uitgeweid. De focus ligt volledig op Epstein. De omschrijving “inspirerend verhaal” op de backcover is geen marketingpraat om Epsteins hobbelige parcours samen te vaten dat bezaaid is met hindernissen, persoonlijke drama’s, zijn geworstel met hoe hij moet omgaan met zijn geaardheid en zijn tomeloze ambitie om van The Beatles de bekendste popgroep in de muziekgeschiedenis te maken. Daar was toch meer voor nodig dan All You Need Is Love en wel Eight Days A Week.

De symbiose tussen tekst en beeld is smetteloos. We kunnen je dan ook — From Me To You — aanbevelen om in je Yellow Submarine te kruipen, al dan niet na A Hard Day’s Night, om De Vijfde Beatle te gaan kopen, liever vandaag dan Yesterday. Desgewenst I Want To Hold Your Hand en With A Little Help From My Friends om je erheen te leiden. Zonder dank, Let It Be.

Enkel beschikbaar in het Frans:

Cinquieme Beatles – T01 – Cinquieme Beatles

————————————————-

Stripverhalen

De Vijfde Beatle

Let op : U download dus wel degelijk GEEN strips maar een nzb bestand. Een nzb bestand is vergelijkbaar met een torrent bestand. Om met dit nzb bestand de De Vijfde Beatle stripverhalen te kunnen downloaden hebt U een usenet reader nodig. Als dit Chinees voor U is, lees dan even DIT waar het uitgebreid beschreven staat. Door nzb bestanden te downloaden verklaart U op eer dat U gerechtigd bent op een digitale kopie van deze strips.

————————————————-

U verklaart akkoord te gaan met onze privacy bepalingen. Het copyright van de stripbesprekingen berust bij derde site's, zoals Bol, Wikipedia, De Stripspeciaalzaak etc.