De Fleury-Nadals strips

Ogenblikje...
De Fleury-Nadals

De Fleury-Nadals Strips van:

Tekenaar: Rollin Lucien
Scenarist: Giroud Frank
Uitgever : Glénat

In lang vervlogen tijden kregen we tijdens de catechese nogal eens de vraag “Kennen jullie de tien geboden?” naar ons hoofd geslingerd. Moesten we het antwoord schuldig blijven, dan maakten we kennis met de zelden zijn doel missende vijf geboden van meneer pastoor. We dachten er van verlost te zijn, maar neen hoor, in stripmiddens is de vraag meer dan ooit actueel. Want heb je De Tien Geboden niet gelezen, dan kan je ook niet voluit genieten van de spin – offs die scenarist Frank Giroud allemaal uit zijn mouw schudt.

Eerder dit jaar verscheen het prima De Erfgenaam, waarin Giroud dieper inging op de belangrijkste personages uit de eerste twee delen van De Tien Geboden. De Fleury – Nadals heeft dan weer een link met het achtste deel uit het tienluik, Nahik. Niet onbelangrijk: dit deel vormde het uitgangspunt van de ganse reeks en was oorspronkelijk opgevat als een one – shot.

Ninon speelt zich zestien jaar eerder af dan Nahik, aan het einde van de 18de eeuw. Parijs kreunt onder de Tweede terreur. Bibliothecaris Charles Nadal belandt in de gevangenis omdat zijn bibliotheek werk blijkt te bevatten van contrarevolutionairen, in die tijd voldoende voor een enkele reis richting guillotine. Nadals kinderen, schrijver Hector, soldaat Eugène en hun jongere zusje Ninon, doen er alles aan om hun vader vrij te krijgen. Maar tussen Hector en Eugène klikt het niet echt…

Zwartkijkers zouden komen aandraven met een of ander uitgemolken woord dat ons aan koeien en uiers doet denken. Maar kijk, de zon schijnt en we bekijken alles langs de positieve kant. Want de spin – offs mogen dan voortborduren op het succes van De Tien Geboden (gezamenlijk verkochte oplage: 1 miljoen!), de verhalen zijn boeiend genoeg om geen afbreuk te doen aan de hoofdreeks.

Je hoeft Nahik absoluut niet gelezen te hebben om De Fleury – Nadals te kunnen volgen. Maar het is wel interessant om na Ninon het achtste deel van De Tien Geboden nog eens boven te halen. Wat er daarin allemaal tussen Hector en Eugène gebeurt, vindt zijn oorsprong in De Fleury – Nadals.

De tekeningen van Lucien Rollin zien er nog een tikkeltje beter uit dan die in Nahik. Ze zijn klassiek, maar passen uitstekend bij dit soort strips. Vroeger moesten we bij het horen van de naam Rollin altijd aan het zwakke Schimmenspel denken. Nu kan de in Burkina Faso geboren Fransman toch betere referenties voorleggen. Het is hem gegund, want in 2005 maakte hij een moeilijk jaar mee nadat zijn atelier in vlammen opging.

Ten slotte nog goed nieuws voor de ongeduldigen onder ons: het tweede deel van De Fleury – Nadals verschijnt al in oktober. Haast je dus om tijdens de striparme zomermaanden De Tien Geboden te (her)lezen. Want wie weet op hoeveel spin – offs Giroud nog zit te broeden.

————————————————-

————————————————-

De Fleury-Nadals Albums

De Fleury-Nadals – 01 – Ninon
De Fleury-Nadals – 02 – Benjamin Deel 1
De Fleury-Nadals – 03 – Benjamin Deel 2
De Fleury-Nadals – 04 – Anahide
De Fleury-Nadals – 05 – Missak Deel 1
De Fleury-Nadals – 06 – Missak Deel 2

————————————————-

Stripverhalen

De Fleury-Nadals

Let op : U download dus wel degelijk GEEN strips maar een nzb bestand. Een nzb bestand is vergelijkbaar met een torrent bestand. Om met dit nzb bestand de De Fleury-Nadals stripverhalen te kunnen downloaden hebt U een usenet reader nodig. Als dit Chinees voor U is, lees dan even DIT waar het uitgebreid beschreven staat. Door nzb bestanden te downloaden verklaart U op eer dat U gerechtigd bent op een digitale kopie van deze strips.

————————————————-

U verklaart akkoord te gaan met onze privacy bepalingen. Het copyright van de stripbesprekingen berust bij derde site's, zoals Bol, Wikipedia, De Stripspeciaalzaak etc.