Cognac

 

Cognac

Tekenaar: Brahy Luc
Scenarist: Chapuzet Jean-Charles, Corberand Éric
Uitgeverij: Silvester

Mmm. Mooi etiket. Beetje cliché met weerglans in glas, maar mooi uitgevoerd. PLOP! Even ruiken. Een vleugje nostalgie, mysterieuze aroma’s en een hint van opbouwende spanning. Even walsen en proeven. Hmm. Ja. Karakter. Moord en zelfmoord. Een schat aan kennis. Een hint vitriool. Dit vraagt om een tweede glas.

Parijs, 2013. We maken kennis met oorlogsfotografe Anna-Fanély Simon. Het rapporteren over geweld en lijden moe neemt ze een opdracht aan om in haar geboortestreek een artikel te schrijven over het succesverhaal van de edele Cognac. Na twintig jaar wil ze terug contact opnemen met haar vroegere boezemvriendin Alice, maar ze verneemt dat ze een aantal maanden geleden vermoord werd door haar man, Jean-Louis, die op zijn beurt zelfmoord pleegde. Hoewel geschokt door het treurige nieuws werkt ze verder aan haar reportage, hierin gesteund door de lokale cognacdistilleerder Fernand Favreau die haar in contact brengt met (de vertegenwoordigers van) lokale cognacboeren. Alras blijkt dat er grote vragen zijn met betrekking tot de moord-zelfmoordthese en dat er wel eens een moordmotief zou kunnen zijn. Jean-Louis had immers een ware schat in zijn bezit, met name flessen Grande Champagne uit 1870. Deze zijn verdwenen en Anna gaat op onderzoek.

Scenaristen Eric Corbeyran (Dierenriem, Chateaux Bordeaux, De Zang Van De Vampiers) en Jean-Charles Chapuzet maken er een klassieke whodunit van. Informatie wordt mondjesmaat doorgegeven en zonder twijfel vallen we na het lezen van deel 3 allemaal collectief van onze stoel. Nooit gedacht dat het de kolonel met de loden pijp in de keuken was.

Er valt heel wat te lezen, maar de dialogen blijven interessant spannend en we houden de vaart erin. Dat we en cours de route heel wat leren over cognac is mooi meegenomen. Of waren termen zoals Ugni-blanc, mandflessen, droesem, paradis, torula, enzovoort voor jou parate kennis?

De tekeningen van Luc Brahy (Missie Osirak, Insiders Genesis, Climax) kunnen ons bekoren. Steeds de juiste verhoudingen, ingetogen emoties en uiterst geloofwaardige settings. Verhaal en tekeningen zorgen ervoor dat we graag meegenomen worden in de zoektocht van Anna, waarbij we, ondanks onze voorkeur voor whisky, graag toegeven dat deze Cognac een mooie afdronk heeft en naar meer smaakt. À la vôtre.

O ja, wie er vlug bij is, ontvangt een mooie ex-libris bij de aankoop van het album.

___________________________

___________________________

___________________________