Centaurus

 

Centaurus.

Tekenaar: Janjetov Zoran
Scenarist: Jacquette Daniël
Uitgever: Silvester

Het Beloofde Land heet dit eerste deel in een nieuwe reeks die door Silvester wordt aangekondigd als een “topontmoeting van de drie groten van de sciencefiction”. Maar is het resultaat net zo veelbelovend als de titel en de aanbeveling van Silvester ons wil laten geloven? We zetten ons aan de leestafel en hebben voor de volledigheid zowel de gelimiteerde hardcover als de softcover van dit album voor ons liggen. De hardcover is uitgevoerd in de bekende Silvester-kwaliteit en voor de verzamelaar is er een ex-libris, getekend door Léo, aan toegevoegd. Maar meer extra’s krijgen we helaas niet. Met de softcover zijn we daarom minstens zo blij, zeker omdat de uitgever hier in onze ogen een verstandige uitzondering maakt op haar reguliere uitgavebeleid van voornamelijk hardcovers.

Maar wat gaan we nu lezen? De naam Léo viel al en hij is dan ook een van die drie makers van deze strip. Samen met Rodolphe is hij verantwoordelijk voor het scenario, het tekenwerk is in handen gegeven van Zoran Janjetov die we kennen als tekenaar van De Technovaders. Rodolphe en Léo maakten als duo al Trent, Kenya en Namibia en Léo is natuurlijk bekend van zijn De Werelden Van Aldebaran, een reeks die inmiddels al vier cyclussen kent.

Centaurus zou zo de vijfde cyclus van die De Werelden Van Aldebaran kunnen zijn. Alle ingrediënten zijn aanwezig: een verre toekomst, een ruimteschip op weg naar een planeet met bijzondere fauna en flora als nieuwe thuisplaneet voor een verprutste aarde en een onderzoeksteam met botsende karakters, inclusief een knappe jonge vrouw. Blond en dubbel want Joy en June zijn een eeneiige tweeling. Het ruimteschip is grandioos bedacht en fascinerend, het is een ronddraaiende cilinder met complete dorpen en steden en werkende ecosystemen die al twintig generaties onderweg is naar de planeet Vera in het sterrenstelsel Centaurus. De mensen aan boord weten veelal niet beter dat het schip hun wereld is, maar op het moment dat wij instappen hebben ze na vierhonderd jaar hun doel bereikt en wordt er een ruimteveer naar de nieuwe planeet gestuurd om de boel te verkennen. Aan boord bevinden zich het eerder genoemde team met daarin de hoogintelligente tweeling June en Joy. June is blind en paranormaal begaafd en zij ziet zaken die ons nu al angst inboezemen. Uit de dubbele cliffhanger kunnen we opmaken dat naast de gevaren op de nieuwe planeet ook het ruimteschip nog een belangrijke rol blijft spelen in de vier delen die zullen volgen. Dat doet ons deugd want we zijn er namelijk nog niet op uitgekeken.

Door de samenwerking van Léo met Roldolphe is dit geen vijfde Aldebaran-cyclus. In tegenstelling tot het solowerk van Léo wordt er meteen veel vaart gemaakt. Dit eerste deel zit bomvol introducties en opstapjes om het verhaal vlot te lanceren. Soms gaat het wel heel snel maar we zijn mee en het verhaal smaakt meteen naar meer. De tekeningen van Janjetov kunnen ons ook bekoren. Het is in de stijl van Léo maar zeker wat pittiger en minder statisch.

Resumerend zijn we dik tevreden met deze nieuwe reeks. Silvester mag terecht trots zijn op deze aanvulling in haar fonds, en wij met deze aanwinst voor onze stripverzameling.

___________________________

___________________________

___________________________