Captain Sir Richard Francis Burton

 

Captain.Sir.Richard.Francis.Burton

Tekenaar: Hostache Jean-Baptiste, Mehdi
Scenarist: Racunica Alexis
Uitgever: Glénat

Na de Explora-albums over Magellaan en Mary Kingsley zijn we toe aan een nadere kennismaking met twee andere ontdekkingsreizigers. Hun verhaal konden de auteurs niet kwijt in één album en dat spijt ons allerminst. In de eerste plaats kan je Burton en Fawcett lezen als exotische avonturenverhalen waarbij zelfs schattenjachten aan te pas komen. Rivaliteit, heel wat gevaren onderweg en confrontaties met autochtone volkeren bemoeilijken het doel van zowel Richard Francis Burton en Percy Fawcett. Allebei bezitten ze die kenschetsende drive om op ontdekkingspad te gaan, maar vergelijk hen niet met Jommeke of Indiana Jones ! Bij allebei evolueert hun drive naar een obsessie waarbij diefstal of pure zelfontbering slechts een middel zijn om te bereiken waar ze zo hevig in geloven. Het betekende ook hun ondergang.

In 1850 wil Richard Burton de bronnen van de Nijl ontdekken. Al duizenden jaren is de locatie een mysterie. Vergezeld door de veel minder briljante John Hanning Speke, trekt hij eropuit om het mysterie te ontrafelen. Bij een eerdere ontdekkingstocht raakte Burton gewond door toedoen van Speke. Je kan wel raden dat de verstandhouding tussen de twee niet van de bovenste plank is. Bovendien lijkt Speke meer te geven om het verzamelen van jachttrofeeën en scheelt er altijd wel wat met hem. Helaas voor Burton schrijft Speke de ontdekking (alsof het er nog niet lag) van het Victoriameer op zijn naam en worden verdere afspraken tussen de twee geschonden. Hoe controversieel de figuur van Speke is, kan je ook lezen in het bijkomend historisch achtergronddossier dat op zich al leest als een hoofdstuk uit een klassieke avonturenroman.

Percy Fawcett was een gewaardeerde landmeter die door de Britse Royal Geographic Society onder meer naar Bolivië werd gestuurd om het grensgebied met Brazilië in kaart te brengen zodat een conflict tussen de twee Zuid-Amerikaanse naties uit de wereld kon geholpen worden. Dankzij zijn hoffelijke omgang met de indianen en een wonderbaarlijk sterk gestel ondernam hij tussen 1906 en 1924 zeven opeenvolgende expedities. Zijn laatste, in 1925, was er te veel aan. Hij was er heilig van overtuigd dat er in het Amazonewoud sporen van een verloren beschaving te vinden waren, zeg maar het mythische Eldorado waar de straten volgens de overleveringen zijn geplaveid met goud. Met zijn zoon drong Fawcett de jungle binnen terwijl hij een achterstand had op een steenrijke rivaal. Die halve wedren leidt naar een overweldigende climax die domweg ook op de cover staat afgebeeld.

De collectie Explora staat na amper vier albums garant voor prima tekenwerk, spannende verhalen en een fantastisch onderbouwde, historische voorstelling van fascinerende figuren met een psychologische diepgang om u tegen te zeggen. We kennen heel wat conceptreeksen die het met veel minder overtuigingskracht stellen.

___________________________

___________________________

___________________________