Brocéliande

 

Broceliande

Tekenaar: Benoit Bertrand
Scenarist: Peru Olivier
Uitgeverij: Daedalus

Brocéliande is een mythisch bos, meestal gesitueerd in Bretagne, en het neemt sinds de late middeleeuwen een prominente plaats in in de opeenvolgende literaire werken die vaak ook gekoppeld zijn aan de legende van koning Arthur. De zevendelige stripreeks zal grasduinen in de verschillende verhalen die in de loop van de eeuwen de ronde deden over het mysterieuze sprookjesbos. Een schare gerenommeerde scenaristen en tekenaars hebben zich bereid verklaard de klassieke verhalen te hertalen. De zeven delen zijn los van elkaar te lezen en zullen dus alleen thematisch aan elkaar verwant zijn.

In deel 1, De Fontein van Barenton, krijgen we het relaas van Merlijn te lezen. De magiër/bosgeest/verleider heeft alleen nog oog voor de schone Vivian, maar wordt tegengewerkt door wat lokaal krapuul. Olivier Peru schetst hier een vermakelijke geschiedenis door het verhaal te doorspekken met de nodige dosis humor. De twee domme Korrigans die als plaatselijke Laurel en Hardy fungeren, doorbreken namelijk regelmatig de sérieux van de vertelling. Tekenaar van dienst is hier Bertrand Benoit, die bij de Franse uitgeverij Soleil regelmatig fantasyopdrachten op zijn bord gepresenteerd krijgt, zie ook Orakel.

Deel 2, Het Kasteel van Comper, is wat serieuzer van toon. Stéphane Betbeder haalt de legende van het wisselkind nog eens boven en portretteert de problemen tussen de mensen- en sprookjeswereld. Deze keer hanteert Paul Frichet de tekenpen. Het duo wekte vroeger al eens samen voor de Noordpooltrilogie Inlandsis en we zijn blij dat ze elkaar opnieuw gevonden hebben.

Normaal gezien wandelen we in een grote boog om alle strips over elfen, dwergen en consoorten heen. Vroeger deden we dat niet en bekroop ons geleidelijk het gevoel dat we het er na een tijd wel mee gehad hebben. Je kon al die oud-Keltische mythes toch niet blijven uitmelken?! Deze Brocéliande wist ons toch nog eens over de streep te trekken door de opvallend frisse covers. Of was het misschien toch de lokale Tinkerbel die iets in ons oor fluisterde zodat we die eerste twee delen in onze winkelmand lieten glijden?

___________________________

___________________________

___________________________