Boerke strips

Ogenblikje...
Boerke

Boerke Strips van:

Tekenaar: Poortere Pieter De
Scenarist: Poortere Pieter De
Uitgeverij: Bries
Boerke die uit het paradijs wordt gestoten nadat zijn vrouwtje appelmoes maakte met de verboden vrucht, Boerke als Noah die een arm geitje vanachter pakt, Boerke die een gekruisigde Jezus als vogelverschrikker gebruikt, Boerke als slavenhandelaar, Boerke als missionaris, Boerke als Napoleon, een verkouden Boerke die door een niesbui domweg een moord op Adolf Hitler verijdelt,… We zouden je maar wat graag het veertigtal Boerke-moppen samenvatten. In dit ene album zien we de voorouders van Boerke opereren. Met opvallend veel christelijk of bijbels gesitueerde grappen bevestigt tekenaar Pieter De Poortere nog maar eens dat hij één van de bekwaamste nieuwe Vlaamse auteurs is die kan blijven boeien.

De minimalistische, nauwgezet geometrisch opgevatte tekenstijl is vrij herkenbaar. Ons doet Boerke trouwens vaak denken aan een mollig Playmobil-figuurtje. Ook Nijntje van Dick Bruna is niet ver weg. Des te verrassender is het om in dit album meerdere culturele knipogen te herkennen naar de Kruisafneming van Rubens, de Guernica van Picasso, het werk van Leonardo da Vinci, de films Titanic en Star Wars en Marc Sleens Nero, uiteraard ten tijde van de oude Romeinen. Dikwijls zijn deze verwijzingen bedoeld om op het tweede niveau ook nog wat te bieden. Mission accomplished! De hierbij afgebeelde Donkey Kong meets Escher werkt daarentegen ook op het eerste niveau. Een dubbelge(s)laagd album.

Boerke is een internationaal scorende én aansprekende creatie van Vlaamse makelij waar we het laatste nog niet van hebben gezien. Boerke verscheen, op aanbeveling van Lewis Trondheim, al in onder andere de Franse krant Le Monde waar recent nog heel wat om te doen was nadat deze de Deense Mohammed-cartoons publiceerde. Ook De Poortere raakt de terroristenkwestie trouwens aan met bijvoorbeeld het spelletje Aanslag, een variant op Zeeslag. Als De Poortere blijft verrassen door zijn eigen figuurtje en kleine universum te heruitvinden en aan te vullen, dan scheert hij gegarandeerd nog hogere toppen. In feite zouden enkel de inhoud en de grafische kwaliteiten voldoende moeten zijn om je te overtuigen. Maar neen, als surplus maak je bij aankoop van dit derde deel kans op één van de vele exclusieve prijzen. Wij hadden boerenchance met ons kraskaartje en wonnen een set Boerke-bierviltjes. Win jij een sleutelhanger of een muismat ?

————————————————-

————————————————-

Boerke Albums

Boerke – 01 – Deel 01
Boerke – 02 – Deel 02
Boerke – 03 – Deel 03
Boerke – 04 – Deel 04
Boerke – 05 – Deel 05
Boerke – 06 – De Zoon Van
Boerke – 07 – Boerke In Hollywood
Boerke – 08 – Prins Boerke
Boerke – 09 – Boerke In Space

————————————————-

Stripverhalen

Boerke

Let op : U download dus wel degelijk GEEN strips maar een nzb bestand. Een nzb bestand is vergelijkbaar met een torrent bestand. Om met dit nzb bestand de Boerke stripverhalen te kunnen downloaden hebt U een usenet reader nodig. Als dit Chinees voor U is, lees dan even DIT waar het uitgebreid beschreven staat. Door nzb bestanden te downloaden verklaart U op eer dat U gerechtigd bent op een digitale kopie van deze strips.

————————————————-

U verklaart akkoord te gaan met onze privacy bepalingen. Het copyright van de stripbesprekingen berust bij derde site's, zoals Bol, Wikipedia, De Stripspeciaalzaak etc.