Berentand strips

Ogenblikje...

Berentand Strips van:

Tekenaar: Henriet Alain
Scenarist: Pennetier Yannick Le
Uitgeverij: Dupuis

Quizje!!! Wie kent de strip Berentand? Niemand? Stop maar met zoeken in je Zonnelandjes, Wapiti’s en andere scoutsboekjes. Berentand is de nieuwe pilotenstrip van Alain Henriet en Yann. En ondanks de onnozele Yakari-titel is dit een fijne avonturenstrip geworden die thuishoort in de boekenkast van elke liefhebber van het klassieke beeldverhaal.

We schrijven Silezië begin jaren 1930. De tienjarigen Max, Werner, Hanna hebben een gemeenschappelijke passie voor vliegtuigen. Ze knutselen zelf hun eerste zweefvliegtuigjes, bouwen raketjes, en dromen weg als ze zich vergapen aan de nieuwe prototypes die uit de loods van het plaatselijke vliegveldje komen gerold. Terwijl ze opgroeien, merken ze nauwelijks dat het nazisme gestaag opgang maakt. Bij de joodse jongen Max vallen de schellen het eerst van de ogen als hij merkt hoe Werner en zelfs Hanna volop de kansen krijgen en grijpen die de Hitlerjugend hen geeft.

Dat Yann een ongelofelijke boon heeft voor vliegtuigen en de Tweede Wereldoorlog bewijzen zijn instantklassiekers als Mezek en het Robbedoes-verhaal Piccolo in Veldgroen. Dat Alain Henriet kan tekenen, wisten we al sinds Golden Cup. Maar dat hij zo maniakaal kon zijn dat hij zelfs naar het bos trok om er te kijken hoe de bomen groeien of volledige pagina’s hertekende omwille van een detail, neen, die beroepsernst hadden we niet verwacht. En dat Patricia Tilkin (Alleen, Damocles, …) kan inkleuren, weten we al jaren. Maar waarom 1+1+1 geen 4 is, dat wisten we niet. Ondanks een vlot lezend verhaal, een prima setting en prachtige uitwerking, is er steeds iets wat belet dat deze strip echt hoge toppen scheert. Is het omdat tienjarigen plots volwassen over Mein Kampf praten? Is het die eeuwige gladheid in de gezichten? Zijn het die ongepaste vuile bruine strepen over sommige platen? Of zijn we te verwend geworden de laatste maanden?

Dit kon de opvolger van Marvano’s Berlijn geworden zijn, maar nu blijven we onwillekeurig denken aan Mitacqs De Beverpatroelje of aan Victor Hubinons Buck Danny (in feite groeide Berentand uit een geplande doorstart van Buck Danny). Oerdegelijk, klassiek en altijd herleesbaar. Zo zeker als 1+1+1 drie is.

————————————————-

————————————————-

Berentand Albums

Berentand – 01 – Max
Berentand – 02 – Hanna
Berentand – 03 – Werner
Berentand – 04 – Amerika Bomber
Berentand – 05 – Eva
Berentand – 06 – Silbervogel

————————————————-

Stripverhalen

Let op : U download dus wel degelijk GEEN strips maar een nzb bestand. Een nzb bestand is vergelijkbaar met een torrent bestand. Om met dit nzb bestand de Berentand stripverhalen te kunnen downloaden hebt U een usenet reader nodig. Als dit Chinees voor U is, lees dan even DIT waar het uitgebreid beschreven staat. Door nzb bestanden te downloaden verklaart U op eer dat U gerechtigd bent op een digitale kopie van deze strips.

————————————————-

U verklaart akkoord te gaan met onze privacy bepalingen. Het copyright van de stripbesprekingen berust bij derde site's, zoals Bol, Wikipedia, De Stripspeciaalzaak etc.