Arthur – Een Keltisch Epos strips

Ogenblikje...
Arthur - Een Keltisch Epos

Arthur – Een Keltisch Epos Strips van:

Tekenaar: Lereculey Jérome
Scenarist: Chauvet David
Uitgever : Silvester

Als bespreking heb ik gekozen voor het laatste deel van de reeks. Voornamelijk omdat hier ook ingegaan wordt op de serie in z’n totaliteit.

Wie de hele serie Arthur heeft gelezen of herlezen komt misschien tot eenzelfde conclusie als de onze. De eerste drie – vier albums lezen wat stroef door een opeenstapeling van Keltische namen en de onderlinge relaties die de personages hebben. De afsluitende pagina met een lexicon is bovendien allesbehalve uitnodigend. Daarna komt er meer vaart in, ook al wordt de aandacht gelegd naar andere personages dan Arthur. De laatste twee albums zijn de voorbode en de ontwikkeling van de climax. Door Arthurs eigen neef verraden zijn de koning en zijn metgezellen nog maar een futloos gezelschap. Op de koop toe wordt hem de toegang tot zijn eigen eiland ontzegd. Dat kan hij niet langer over zich heen laten gaan en hij bereidt zich voor op de laatste krachtmeting.

Meermaals gleden onze gedachten naar het De Rode Ridder album De Laatste Droom waar een meer God de Vader – type als koning Arthur wordt geportretteerd. Ook in dat album ging hij strijdend ten onder. Qua nostalgie wint De Laatste Droom het met een straatlengte voorsprong. Qua uitwerking moeten we rationeel en eerlijk zijn door Jérôme Lereculey en David Chauvel met alle loftrompetten te bezingen.

Een constante in de reeks is toch wel het piekfijne, realistische tekenwerk van Lereculey. Hij evolueert in de reeks amper en dat deert niet want in zijn consistentie toont hij zich als een buitenbeentje in het klassiek – realistische genre. Een onderschat buitenbeentje trouwens. Ook het uitgekiende inkleurwerk van Jean – Luc Simon verdient alle krediet. En nu we toch het schuif met complimenten hebben opengetrokken, bedanken we Silvester voor de knap verzorgde hardcoveruitgaven en de luxeverzamelboxen. De lettering en vertaling vinden we stukken beter dan die van Talent, de vorige uitgever van de reeks, al ontsiert een occasionele zetfout in praktisch elk album wel het totaalplaatje.

Arthur – Een Keltisch Epos is beslist een aanrader voor liefhebbers van heroïc fantasy, Keltische mythes en sagen, de legenden van koning Arthur en zijn ridders van de ronde tafel hoewel die niet in naam as such worden genoemd. Dan toch maar De Laatste Droom erbij halen om te vergelijken.

————————————————-

————————————————-

Arthur – Een Keltisch Epos Albums

Arthur – 01 – Myrddin De Gek
Arthur – 02 – Arthur, De Krijger
Arthur – 03 – Gwalchmei, De Held
Arthur – 04 – Kulhwch En Olwen
Arthur – 05 – Drystan & Esyllt
Arthur – 06 – Gereint En Enid
Arthur – 07 – Perudur De Onbevangene
Arthur – 08 – Gwenhwyfar De Strijdster
Arthur – 09 – Medrawt De Verrader

————————————————-

Stripverhalen

Arthur - Een Keltisch Epos

Let op : U download dus wel degelijk GEEN strips maar een nzb bestand. Een nzb bestand is vergelijkbaar met een torrent bestand. Om met dit nzb bestand de Arthur – Een Keltisch Epos stripverhalen te kunnen downloaden hebt U een usenet reader nodig. Als dit Chinees voor U is, lees dan even DIT waar het uitgebreid beschreven staat. Door nzb bestanden te downloaden verklaart U op eer dat U gerechtigd bent op een digitale kopie van deze strips.


————————————————-

U verklaart akkoord te gaan met onze privacy bepalingen. Het copyright van de stripbesprekingen berust bij derde site's, zoals Bol, Wikipedia, De Stripspeciaalzaak etc.