Ambulance 13 strips

Ogenblikje...
Ambulance 13

Ambulance 13 Strips van:

Tekenaar: Mounier Alain
Scenarist: Cothias Patrick, Ordas Patrice
Uitgever : Saga

Dokter Louis-Charles Bouteloup is de kersverse luitenant bij het 13e ambulanciers. Hij zal er de hooggeachte, maar veel te snel gesneuvelde luitenant Jaquin vervangen. Veel tijd om aan zijn nieuwe commande te accomoderen krijgt Louis echter niet. De loopgravenoorlog zit muurvast en beide partijen richten een slachting zonder voorgaande aan. Hierbij wordt niets of niemand ontzien en… nergens ben je veilig, zelfs niet voor je eigen artillerie. Louis leert snel, toont zich een zeer bekwaam arts en leidinggevende, maar heeft moeite met het opvolgen van de domme zwart-witbevelen van zijn superieuren. Op de koop toe is zijn vader luitenant kolonel Bouteloup die werkzaam is bij de generale staf. Dit zet kwaad bloed bij luitenant Bicornet. Hij stuurt Louis met zijn ambulanciers de eerste linie in om de gewonden op te halen uit het niemandsland, een levensgevaarlijke taak. Inventief als hij is, dwingt Louis een staakt-het-vuren af en ontmoet de tegenpartij in het niemandsland. In oorlogstijd is dit verraad. De gevolgen zijn dan ook niet min en de krijgsraad lijkt een zekerheid. In afwachting krijgt hij steun van zijn ambulanciers, die op zeer korte tijd een ontzettend respect hebben gekregen voor hun jonge luitenant. En dan is er nog Isabelle de Ferlon, een knappe zuster en verpleegster tot wie Louis zich erg aangetrokken voelt.

We naderen stilaan het magische jaar 2014, het jaar waarin we het begin van Den Grooten Oorlog herdenken. Stripverhalen over de loopgraven zijn inmiddels legio. Jacques Tardi creëerde met Loopgravenoorlog en De Grote Slachting al onwerkelijke epossen over deze wereldbrand die aan twintig miljoen mensen het leven kostte. Vorig jaar was er nog Ivan Adriaenssens’ Afspraak in Nieuwpoort dat ons een verfrissend, maar pakkend verhaal vertelde. Moeder Oorlog voegt het detective-element toe, en dan vergeten we nog ogenschijnlijk veel andere titels vergeten. Met Ambulance 13 hebben we enerzijds meer van hetzelfde in handen. Anderzijds is de invalshoek nieuw met de Eerste Wereldoorlog door de ogen van een arts…

Patrick Cothias en Patrice Ordas hebben het scenario voor hun rekening genomen. Het is geen sneltrein geworden, integendeel. Voor Ambulance 13 moet je je tijd nemen om er optimaal van te kunnen genieten. Vanaf pagina 1 krijgen de personages diepgang. Uiteraard gaat de meeste aandacht naar Louis, maar het verhaal is doorspekt van de zijsprongen die het geheel enorm diepgaand maken en het allerbeste doen verhopen op vervolgen. Uiteraard interesseert ons daarin de relatie tussen Louis en Isabelle het meest, maar ook de complexe relatie tussen vader en zoon Bouteloup is alles behalve eenvoudig en afgewerkt.

Tekenaar Alain Mounier levert niet het allerbeste tekenwerk af. Met momenten zijn de personages erg statisch met invloeden die aan de klare lijn doen denken. Het heetst van de strijd wordt echter beklijvend in beeld gebracht en het thema op zich vereist hoegenaamd geen straf tekenwerk. Ambulance 13 bulkt van de grimmige en uitzichtloze sfeer die de Eerste Wereldoorlog met zich meebracht. Het sobere kleurenpalet voegt hier nog een extra dimensie aan toe. Wat ons betreft kan deze Ambulance 13 zich meten met het allerbeste wat er rond dit thema op de stripmarkt te vinden is. Meer nog, dit is topmateriaal! Moge Ambulance 13 nog vele levens redden.

Het zal echter even wachten zijn op de softcoverversies voor wie de strips nog niet in huis heeft. De prachtige hardcoveruitgave met de eerste cyclus in twee delen is inmiddels uitverkocht bij de uitgever.

————————————————-

————————————————-

Ambulance 13 Albums

Ambulance 13 – 01 – Bloedkruis
Ambulance 13 – 02 – In Naam Van De Mannen
Ambulance 13 – 03 – De Dappere Mannen
Ambulance 13 – 04 – Naamloze Doden
Ambulance 13 – 05 – De IJzerveren
Ambulance 13 – 06 – Oorlogsgezicht
Ambulance 13 – 07 – De Vergetenen Uit Het Oosten
Ambulance 13 – 08 – Van De Ene Hel In De Andere
Ambulance 13 – 09 – Waarom

————————————————-

Stripverhalen

Ambulance 13

Let op : U download dus wel degelijk GEEN strips maar een nzb bestand. Een nzb bestand is vergelijkbaar met een torrent bestand. Om met dit nzb bestand de Ambulance 13 stripverhalen te kunnen downloaden hebt U een usenet reader nodig. Als dit Chinees voor U is, lees dan even DIT waar het uitgebreid beschreven staat. Door nzb bestanden te downloaden verklaart U op eer dat U gerechtigd bent op een digitale kopie van deze strips.

————————————————-

U verklaart akkoord te gaan met onze privacy bepalingen. Het copyright van de stripbesprekingen berust bij derde site's, zoals Bol, Wikipedia, De Stripspeciaalzaak etc.