24 Uren Van Le Mans strips

Ogenblikje...

24 Uren Van Le Mans

24 Uren Van Le Mans Strips van:

Tekenaar: Papazoglakis Christian, Paquet Robert
Scenarist: Bernard Denis
Uitgeverij: Daedalus

De hedendaagse autosport interesseert ons geen hol, maar we kunnen best genieten van mooi gestroomlijnde bolides, bij voorkeur uit vroegere decennia. De wagens die in de jaren 1960 deelnamen aan de 24 Uren van Le Mans, een van de beroemdste autoraces ter wereld, hebben zo’n topvormen. Deel 1 verhaalt de ambitie van de Amerikaanse autoconstructeur Ford die per se het imago wil verjongen en zich in de autosport gooit. In 1963 stond Ford nog op het punt Ferrari over te kopen. Europese constructeurs, met Ferrari op kop, zien met lede ogen aan hoe het buitenbeentje jaar na jaar betere wagens inzet en betere prestaties kan voorleggen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Het mondt uit in een waar duel tussen autoconstructeurs (met een wat eenzijdig schurkachtige voorstelling van de Italiaanse patroon van Ferrari), hun automodellen en hun piloten. De inzet voor Ford is hoog, want successen op de track sporen het publiek aan om de commerciële modellen zoals de Escort aan te schaffen.

De aanpak van deze strip leest en oogt aanvankelijk nogal academisch, om niet te zeggen schools, met stijf in beeld gebrachte, brave aaneenschakelingen van de rit naar het succes. Maar elke keer je de technische fiches over modellen hebt overgeslagen en er tegen elkaar geracet wordt of waarbij ongelukken gebeuren, zit je midden in de actie van Michel Vaillant-kaliber. De wagens zijn supercool getekend, de personages zijn daarentegen wat clichématig. Al bij al beviel dit eerste deel ons beter dan we hadden verwacht.

In het Frans zijn er al vier delen in deze reeks verschenen. Ook in deel 2 (de periode 1968-1969) blijven we Ford volgen, dan met de Belgische toppiloot Jacky Ickx in de hoofdrol. Deel 3 gaat over de spectaculaire crash van Peter Dumbreck in zijn Mercedes CLR n° 5 en deel 4 (1972-1974) voert de Franse generatie piloten op die voor René Bonnet (wiens bedrijf in 1964 door Maltra wordt opgekocht) rijden.

24 Uren Van Le Mans – 01 – 1964-1967 Le Duel Ferrari-Ford

————————————————-

Stripverhalen

24 Uren Van Le Mans

Let op : U download dus wel degelijk GEEN strips maar een nzb bestand. Een nzb bestand is vergelijkbaar met een torrent bestand. Om met dit nzb bestand de 24 Uren Van Le Mans stripverhalen te kunnen downloaden hebt U een usenet reader nodig. Als dit Chinees voor U is, lees dan even DIT waar het uitgebreid beschreven staat. Door nzb bestanden te downloaden verklaart U op eer dat U gerechtigd bent op een digitale kopie van deze strips.

————————————————-

U verklaart akkoord te gaan met onze privacy bepalingen. Het copyright van de stripbesprekingen berust bij derde site's, zoals Bol, Wikipedia, De Stripspeciaalzaak etc.