Golias

 

Golias

Tekenaar: Lereculey Jérôme
Scenarist: Tendre Serge Le
Uitgever : Lombard

Al meer dan 2500 jaar inspireert de onuitputtelijke Griekse mythologie tal van schrijvers, kunstenaars, regisseurs… en makers van stripverhalen. Dat is ook niet verwonderlijk want zowat alles wat de homo sapiens al zijn hele bestaan interesseert, komt in de Griekse mythologie aan bod. Heldhaftige helden? Achilles, Hector, Odysseus en Hercules deden menig jeugdig hartje sneller slaan. Drama? Paris schaakte Helena en zo ontstond de Trojaanse oorlog. Duivelse toverkunsten? Circe veranderde de manschappen van Odysseus in varkens en de Romeinse Aeneas daalde met de Sybille af in de onderwereld. Gruwelijke monsters? Medusa’s kapsel bestond uit venijnige slangen, sirenen waren half vogel en half vrouw. Ranzige seks en bloedmooie vrouwen? Het is niet voor niets dat Sigmund Freud zijn complex vond bij Oedipus! Kortom, de Griekse mythologie, dat is fantasy nog voor Tolkien op het idee van een of andere vreemde ring kwam.

Het is dus geen wonder dat een scenarist en een tekenaar die hun sporen verdiend hebben in het fabntasygenre de handen in elkaar sloegen voor Golias, een strip die zich op het eerste zicht voordoet als weer een verhaal dat geïnspireerd is op de vertelsels van die oude dode Grieken. Naarstig namen we dan ook ons vergrootglas en notitieboekje erbij om in het verhaal op zoek te gaan naar Griekse invloeden… tja dat geeky trekje hebben we hier wel!

Golias’ vader is koning op een of ander onbekend Grieks eiland, Ankinoë. Zoals dat wel meer gaat, is er een afgunstige broer in het spel die maar al te graag… tja, een beetje striplezer voelt van kilometers ver wat nu zal gebeuren. En inderdaad, wat moet gebeuren gebeurt (voor de mindere lezer: papa Golias sterft), waardoor Golias op de vlucht moet slaan. En dan zitten we al bijna aan het eind van het album. Uiteraard is er ook nog een knappe zus van Golias van de partij en natuurlijk mag ook een buddy voor Golias niet ontbreken. Cliché? Jawel! Afgezaagd? Zo’n verhalen inspireren mensen al duizenden jaren lang en dat zal Serge Le Tendre geweten hebben. De brave man doet dus wat hij moet doen en schreef een aardig verhaaltje dat oorspronkelijk bedoeld was voor een Thorgal-spin-off.

Maar geen Hercules zonder Disney-studio’s, en die vond Le Tendre bij Jérôme Lereculey die ook hier weer sfeervol vakwerk levert: Prachtige landschappen, zinderende actie en een goed oog voor wapens en kledij. Zo kennen we de man die zonder twijfel de beste verstripping van de verhalen rond koning Arthur tekende. We geven toe dat we het album vooral voor zijn magistrale tekeningen kochten, en misschien ook een beetje voor oudgediende Le Tendre.

Met Golias is deze laatste trouwens niet aan zijn Grieks-mythologische proefstuk toe, want eerder verscheen van hem het onvertaalde Tirésias dat getekend werd door Christian Rossi. Wat Golias uniek maakt, is het feit dat de Griekse setting louter achtergrond is en nauwelijks wordt uitgebuit, dus voorlopig nog geen sirenes of Medusa te zien. Maar wel een heel klein draakje. Drama? Broedermoord, of wat had je gedacht? Ook is Golias nog geen echte held en die seks… ontdek dat zelf maar in deze mooie start van een hopelijk lange cyclus.

___________________________

___________________________

___________________________