De Huurling

 

De Huurling 08 Het Jaar 1000

Tekenaar: Segrelles Vicente
Scenarist: Segrelles Vicente
Uitgever : Arboris

Arboris geeft heel de serie De Huurling van de bijna 76-jarige Spanjaard Vicente Segrelles opnieuw uit, deze keer in de juiste volgorde met alle oorspronkelijke artwork dat met de nieuwste technieken is ingescand en gedigitaliseerd. Ook de vertaling en lettering is opgefrist. Niet onbelangrijk is dat de albums nu ook correct zijn ingebonden want onze vorige albums vallen letterlijk uit elkaar. Alle albums worden voorzien van een achtergronddossier van zestien pagina’s met unieke illustraties en commentaren van Segrelles waarin hij het heeft over zijn vroegere carrière en hoe dat van pas kwam voor De Huurling. Zo gaat hij er bijvoorbeeld prat op dat de toestellen die hij in zijn strips tekent ook in werkelijkheid zouden kunnen werken. Net zo interessant is zijn uitleg over vliegende draken en waarom zijn versies correcter zijn dan veel andere draken uit fantasyverhalen. Hij bewijst ook veel inzicht te hebben in de werking van middeleeuwse wapens en harnassen. Daardoor ga je bepaalde zaken in de strips toch wat anders bekijken. Als herlancering van een klassieke reeks kan dat tellen.

Maar in eerste instantie gaat het natuurlijk om het soort old school heroïc fantasyverhalen over een krijger zonder God noch gebod die simpelweg Huurling wordt genoemd. Segrelles situeert zijn avonturen rond het jaar 1000 in een wereld boven en net onder een dik wolkenpakket in het Centraal-Aziatisch bergmassief. Deel 1 kent nog een hoog improvisatiegehalte en bestaat eigenlijk uit drie intriges die in elkaar overlopen. De huurling gaat de vrouw van een heerser redden en kan daarbij op het pretentieuze af bogen op een rijke ervaring als huurling, maar mevrouw verdraagt zijn afwijzing niet en beschuldigt hem bij haar man dan maar van verkrachting. Vervolgens komt hij in een ander rijk terecht waar hem een ontmoeting op een zwevende vesting met een ontsnapte harem wacht. Die zien we later in de reeks nog terug. Deel 2, De Formule, kent een meer solide intrige waarin alchimist Claust hem inhuurt om hem te begeleiden naar de schuilplaats van een kloosterorde. Een confrontatie tussen de alchimist en de hoofdlama brengt de huurling in een lastig parket. Hij houdt aan Claust een belangrijke en weerkerende vijand over. Beide albums voeren dus enkele personages en situaties op waar in de volgende avonturen op verder wordt geborduurd.

Segrelles deed een tiental dagen over een plaat van De Huurling omdat de schildertechniek met olieverf omslachtig is en een lange droogtijd kent. Maar het internationale respect en de bekendheid die hij ermee verwierf, zal wel een en ander gecompenseerd hebben. In bepaalde flarden is zijn werk te vergelijken met Storm-tekenaar Don Lawrence, maar Segrelles’ personages vertonen minder levendigheid, emoties en ziel wat het meeleven met hen ernstig bemoeilijkt. Hoe hij de huurling evenwel in actiescènes brengt — en dan zeker alle scènes met de draken — tilt het geheel net genoeg op boven de vele B-films die in de jaren 1980 opgang maakten in het fantasygenre, het ‘functionele’ naakt incluis.

Arboris maakt zich sterk om jaarlijks zes albums opnieuw uit te geven, met nieuwe letteringen, gedrukt op zwaar kunstdrukpapier en gebonden in harde kaft tegen 18,95 euro. Elk album verschijnt ook in een luxe-uitvoering tegen 39,95 euro met een gesigneerde prent erbij in een gelimiteerde en genummerde oplage van amper negentig exemplaren. Als afsluiting van de reeks zal er bovendien nog een deel 14 verschijnen waarin alle verhaallijnen door Vicente Segrelles worden afgerond. De beste verhalen moeten trouwens nog komen, dat zijn dus prettige vooruitzichten.

___________________________

___________________________

___________________________